Veilig duiken

Enkele misvattingen over duiken in Nederland en duiken in het algemeen.

In de vijftien jaar dat ik duiker ben en verbonden als instructeur aan duikscholen in Egypte en Nederland, hoor ik vaak van mensen die nog nooit gedoken hebben, dat duiken eng is, je krijgt het vast benauwd en je moet van je instructeur allerlei vervelende dingen doen om je brevet te halen.               

Ten eerste zit in een duikfles gewone buitenlucht, niets brandbaars en de fles is aan alle kanten stevig en beveiligd, de ademapperatuur die je op je fles aansluit is eveneens beveiligd, tenslotte is deze apperatuur er al zo,n 60 jaar en steeds door ontwikkeld.

Moderne ademautomaten zijn failsafe, ademen zo licht, dat het te vergelijken is met gewoon normaal ademen boven water

Natuurlijk zijn er oefeningen te doen, deze hebben alles te maken met de veiligheid, het zijn simpele leuke oefeningen en geven je voldoening als je ze beheerst, en altijd geldt: geen stress, als het niet meteen lukt,doe je het gewoon nog een keer, wat je goed gedaan hebt, hoeft niet nog een keer.

De filosofie van PADI is, dat iedereen met een redelijke gezondheid en vanaf 12 jaar, kan duiken mede dankzij de moderne apperatuur en het module systeem, als je ergens voor zakt, hoef je alleen dat stukje over te doen en dus niet het hele examen opnieuw doen.

Kortom, het is allemaal relaxter geworden, door middel van e-learning kun je ook thuis de theorie doen.

Helaas gebeuren er soms ongelukken, maar slechts een op de tienduizend keer gaat het fout, volgens de statistieken. even boodschappen gaan doen is al een groter risico.

Deze incidenten zijn vaak te wijten aan het nemen van te grote risico,s,zoals diepe duiken en geen rekening houden met stromingen.  Duiken in buitenwater is heel gemakkelijk, maar kijk op de tabellen hoog/laag water, indien je in getijden water gaat duiken, bijv. zeeland                                      

Duiken in Zeeland betekent, dat je op veel plekken rekening houdt met stroming.

Onze lessen zijn in wateren zonder stroming in verwarmd binnenbad en Vinkeveen, voor het PADI duikbrevet hoef je niet ook dieper dan 7 meter, waarbij altijd een vrije opstijging mogelijk is, dit gaan we ook oefenen.                                                      

Kortom,duiken is gewoon een veilige sport met heel weinig tot geen blessures, leuk en spannend!

Met je duikbrevet op zak,gaat er een wereld voor je open, zowel in Nederland, als natuurlijk de vakantie landen, met prachtige koraalriffen, scheepswrakken en kleurrijk onderwaterleven.

Met het PADI open water brevet ben je overal ter wereld klaar voor je onderwater avontuur.

Dit brevet wordt alom geaccepteerd en is iets waar je je leven lang plezier aan zult beleven!